Pierwsze z zaplanowanego cyklu warsztatów kulinarnych, organizowanych w ramach projektu: DOM NA PROGU KARPAT. Dziedzictwo – Symbole – Archetypy nosiło tytuł: CHLEB I COŚ DO CHLEBA – chłopskie jedzenie z Pogórza Strzyżowskiego. Warsztaty przeprowadzili gospodarze ze Strzyżowa: Ewa Leśniak i Marian Ciebiera, a uczestnikami była młodzież i dzieci z Placówki Wsparcia Dziennego „Promyki Nadziei”. Młodzież poznała przepis na zdrowie: proste, naturalne potrawy, jakimi żywili się ubodzy mieszkańcy dawnych wiosek „na progu Karpat”. Oprócz chleba, młodzież miała możliwość samodzielnie zagniatać ciasto i piec prołzioki, ubijała masło, przygotowywała ser, uczyła się robić gomółki i fuczki, a na koniec kosztowała pamuły, która wbrew nazwie okazała się owocowym przysmakiem. Wsparcia organizacyjnego udzieliło Stowarzyszenie im. E. Bojanowskiego „Dobroć” i Miasto Dębica
CHLEB I COŚ DO CHLEBA – chłopskie jedzenie z Pogórza Strzyżowskiego
