Share →

By docenić nasze  smakowite swojskie specjały lokalnej kuchni  i w celu ocalenia od zapomnienia dorobku i dziedzictwa kulinarnego naszych przodków –  w nadchodzącym 2013 roku Muzeum Regionalne będzie przypominało dawne  potrawy  z książki z  muzealnej biblioteki z przepisami udostępnionymi przez koła gospodyń wiejskich w najbliższym regionie. Pozycja ta jest  wydana przez Terytorialny Ośrodek Bibliotek i Kultury w Żyrakowie  i   pięknie ozdobiona projektem graficznym pani Magdaleny Czernik.

Życzymy, by każdy znalazł  tutaj potrawę  swojego dzieciństwa lub odkryje smak, z którym nie będzie się chciał rozstać.

Już we wstępie książki czytamy…

Kuchnia zawsze towarzyszyła rozwojowi państw, społeczeństw, a często nawet bardzo małych zbiorowości. W tym co stawiano na stoły  w dni powszednie i od święta, jak w zwierciadle odbijała się zasobność społeczeństw, wyznaczana przez bieg historii. W tradycjach kuchni widoczne były także wpływy wzajemnego przenikania kultur i obyczajów na danym obszarze. Ogromny wpływ na to co i jak jemy miała zawsze religia wyznawana przez większość mieszkańców danego regionu, ale także religie mniejszości narodowych, z całym kolorytem wszelakich nakazów i zakazów.

Kuchnia była nieodłączną częścią m.in. w kultywowaniu tradycji narodowej, bądź regionalnej obrzędowości, wraz ze swoją wykwintnością i oryginalnością oraz całym bogactwem potraw i niezwykłą wręcz smakowitością. Wszak to właśnie w Polsce obchodzi się święta, w sposób tak swoisty i wyjątkowy w porównaniu z innymi narodami. Wspólne zasiadanie do uroczystej wigilii czy przebogate stoły wielkanocne to obyczaj czysto polski. Wreszcie po latach nastał czas  powrotu do korzeni sanacji wielkiego skarbu, jakim jest dziedzictwo kulinarne. Tendencje te daje się zauważyć już dziś.  Dokłada się wszelkich starań by polska kuchnia znów, tak jak dawniej zabłysła pełnym światłem. Coraz powszechniej uświadamiana staje się prawda, że równie skutecznie jak słowem zainteresować można innych swoim krajem i regionem przy pomocy stołu, zastawionego tradycyjnymi potrawami i daniami.

Właśnie taki powrót do dawnych potraw, przygotowywanych przez nasze babcie i prababcie z tego, co urodziła matka ziemia oraz przelanie ich na papier było celem projektu „Przegląd tradycji kulinarnych ziemi dębickiej” realizowanego przez Terytorialny Ośrodek Bibliotek i Kultury w Żyrakowie. Było to możliwe dzięki dofinansowaniu przez Starostwo Powiatowe w Dębicy oraz dużemu zaangażowaniu kół gospodyń wiejskich z terenu całego powiatu.  Rezultatem innego realizowanego przez gminę projektu jest książka „Swojskie przysmaki – potrawy regionalne gminy Żyraków” oraz jego witryna internetowa www.swojskieprzysmaki.prv.pl .

Muzeum Regionalne w Dębicy wybrane przepisy z powyższych książek zamieszczać będzie  w ramach planowanej w najbliższej przyszłości akcji dygitalizacji  biblioteki muzealnej  z ramienia  partnerskiego projektu europejskiego  LEONARDO – „How museums, libraries and archives contribute to lifelong learning” . Serdecznie zapraszamy do cotygodniowego odwiedzania strony naszego muzeum do wypróbowania nowego  swojskiego przysmaku.